

GOTOWANIE W JOKOHAMIE
Przygoda która staÅ‚a siÄ™ częściÄ… życia.
Aby poznać filozofiÄ™ ramenowych misek, doskonalić techniki sporzÄ…dzania bulionów oraz odkryć najważniejsze dla kuchni japoÅ„skiej noÅ›niki smaków, w marcu 2018 pojechaliÅ›my do szkoÅ‚y gotowania, do Jokohamy.
Tam spÄ™dziliÅ›my dwa tygodnie uczÄ…c siÄ™ i pracujÄ…c w jednym z tamtejszych ramen shopów. Ten wyjazd byÅ‚ wyjÄ…tkowym doÅ›wiadczeniem w naszym życiu.
​
WstawaliÅ›my o Å›wicie aby rÄ…bać i czyÅ›cić koÅ›ci, ubijać buliony, gotować tare, obierać jajka, wytapiać tÅ‚uszcze, zawijać chashu, szatkować po kilkadziesiÄ…t kilogramów pora i dymki. UczyliÅ›my siÄ™ nie tylko systemu pracy na kuchni ale przede wszystkim, cierpliwoÅ›ci, pokory i powtarzalnoÅ›ci. Aby chÅ‚onąć wiedzÄ™, nie tylko podczas lekcji i pracy na kuchni, staraliÅ›my w różnych miejscach i okolicznoÅ›ciach, jeść po kilka misek ramenów dziennie. To byÅ‚o wyzwania, które uÅ›wiadomiÅ‚o nam, że każdy ceniÄ…cy siÄ™ ramen shop, ma swoje sekretne receptury, przepisy i definicje przyrzÄ…dzania tego dnia, swoje sposoby łączenia produktów oraz definicjÄ™ umami.
ZrozumieliÅ›my że my również, musimy stworzyć swoje, wÅ‚asny ramenowy styl które bÄ™dzie rozpoznawalny dla Ramen People.
Japonia daÅ‚a nam wiÄ™cej niż oczekiwaliÅ›my, a nasz JapoÅ„ski Mentor, staÅ‚ siÄ™ naszym Przyjacielem, z którym utrzymujemy kontakt po dziÅ› dzieÅ„.
​
Po powrocie z Kraju Kwitnącej Wiśni, otworzyliśmy lokal na Czystej i tym samym rozpoczęliśmy pracę, nad budowaniem świadomości polskiego konsumenta.
​
W kwietniu 2019 roku, wróciliÅ›my do Japonii. PojechaliÅ›my na przeszÅ‚o trzy tygodniowe wakacje, zaczynajÄ…c podróż w Tokio, jadÄ…c przez PrefakturÄ™ Nagano, do Takayama w JapoÅ„skich Alpach, zatrzymujÄ…c siÄ™ na tydzieÅ„ w Kioto, zwiedzajÄ…c NarÄ™, zahaczajÄ…c o KanazawÄ™, prosto do ukochanej Jokohamy. Tam zostaliÅ›my na kolejne lekcje, tym razem zgłębialiÅ›my wiedzÄ™, jak zrobić alkaliczny makaron.
​
Po powrocie do Polski, po dwóch miesiÄ…cach udaÅ‚o nam siÄ™ zakupić japoÅ„skÄ… maszynÄ™ do robienia makaronu ramen. Tym samym, rozpoczęło siÄ™ dla nas kolejne wyzwanie, chcÄ…c pracować na lokalnym produkcie, zaczÄ™liÅ›my poszukiwać - mÄ…ki doskonaÅ‚ej. Po miesiÄ…cu prób i błędów oraz nabyciu nowych umiejÄ™tnoÅ›ci, udaÅ‚o siÄ™ osiÄ…gnąć jakość na jakiej nam zależaÅ‚o. Mamy to! Mamy nasz wÅ‚asny alkaliczny makaron ramen!
​
Pod koniec roku 2019 otworzyliÅ›my drugi lokal Ramen People na NadwiÅ›laÅ„skiej w Starym Podgórzu, również w Krakowie.
​
Obecnie Ramen People to zespóÅ‚ który liczy przeszÅ‚o dwudziestu osobowÄ… grupÄ™ fantastycznych, Å›wiadomych ludzi, którzy wybrali to miejsce aby tworzyć je razem z nami, z czego jesteÅ›my najbardziej dumni.

Z pamiętnika wspomnień.
Dominika i Rafał.
KIOTO. MAJ 2019.