

GOTOWANIE W JOKOHAMIE
Przygoda która stała się częścią życia.
Aby poznać filozofię ramenowych misek, doskonalić techniki sporządzania bulionów oraz odkryć najważniejsze dla kuchni japońskiej nośniki smaków, w marcu 2018 pojechaliśmy do szkoły gotowania, do Jokohamy.
Tam spędziliśmy dwa tygodnie ucząc się i pracując w jednym z tamtejszych ramen shopów. Ten wyjazd był wyjątkowym doświadczeniem w naszym życiu.
Wstawaliśmy o świcie aby rąbać i czyścić kości, ubijać buliony, gotować tare, obierać jajka, wytapiać tłuszcze, zawijać chashu, szatkować po kilkadziesiąt kilogramów pora i dymki. Uczyliśmy się nie tylko systemu pracy na kuchni ale przede wszystkim, cierpliwości, pokory i powtarzalności. Aby chłonąć wiedzę, nie tylko podczas lekcji i pracy na kuchni, staraliśmy w różnych miejscach i okolicznościach, jeść po kilka misek ramenów dziennie. To było wyzwania, które uświadomiło nam, że każdy ceniący się ramen shop, ma swoje sekretne receptury, przepisy i definicje przyrządzania tego dnia, swoje sposoby łączenia produktów oraz definicję umami.
Zrozumieliśmy że my również, musimy stworzyć swoje, własny ramenowy styl które będzie rozpoznawalny dla Ramen People.
Japonia dała nam więcej niż oczekiwaliśmy, a nasz Japoński Mentor, stał się naszym Przyjacielem, z którym utrzymujemy kontakt po dziś dzień.
Po powrocie z Kraju Kwitnącej Wiśni, otworzyliśmy lokal na Czystej i tym samym rozpoczęliśmy pracę, nad budowaniem świadomości polskiego konsumenta.
W kwietniu 2019 roku, wróciliśmy do Japonii. Pojechaliśmy na przeszło trzy tygodniowe wakacje, zaczynając podróż w Tokio, jadąc przez Prefakturę Nagano, do Takayama w Japońskich Alpach, zatrzymując się na tydzień w Kioto, zwiedzając Narę, zahaczając o Kanazawę, prosto do ukochanej Jokohamy. Tam zostaliśmy na kolejne lekcje, tym razem zgłębialiśmy wiedzę, jak zrobić alkaliczny makaron.
Po powrocie do Polski, po dwóch miesiącach udało nam się zakupić japońską maszynę do robienia makaronu ramen. Tym samym, rozpoczęło się dla nas kolejne wyzwanie, chcąc pracować na lokalnym produkcie, zaczęliśmy poszukiwać - mąki doskonałej. Po miesiącu prób i błędów oraz nabyciu nowych umiejętności, udało się osiągnąć jakość na jakiej nam zależało. Mamy to! Mamy nasz własny alkaliczny makaron ramen!
Pod koniec roku 2019 otworzyliśmy drugi lokal Ramen People na Nadwiślańskiej w Starym Podgórzu, również w Krakowie.
Obecnie Ramen People to zespół który liczy przeszło dwudziestu osobową grupę fantastycznych, świadomych ludzi, którzy wybrali to miejsce aby tworzyć je razem z nami, z czego jesteśmy najbardziej dumni.

Z pamiętnika wspomnień.
Dominika i Rafał.
KIOTO. MAJ 2019.